pierre%20lanquist

 

Intervju med Pierre Lanquist, produktchef för Husqvarnas batteriprodukter.

 

Är det någon produktkategori som går starkt framåt så är det inom batteri och det verkar det inte råda några som helst tveksamheter kring. Var befinner vi oss i utvecklingen skulle du säga?

– Vi är definitivt i ett skifte från bensinanvändande till batteri. Vi kan exempelvis tydligt se hur Automower® tar över i hemma-trädgårdar och hur exempelvis grönyteskötesel och fastighetsbolag investerar i batteriprodukter för att göra det alldagliga jobbet till en trevlig arbetsmiljö för arbetarna, för att inte tala om för de som befinner sig runt omkring och besöker exempelvis parker. Det blir betydligt tystare och behagligare.
Vilka ser du som de främsta argumenten för batteriprodukter?
– Det finns många bra argument till att välja batteriprodukter. Batteriprodukter idag har bensinprestanda och de gör arbetet betydligt enklare och skonsammare för användaren och närmiljön då de inte avger några avgaser. Produkterna har även en väldigt låg ljudnivå och låg vikt. De startar dessutom enkelt med en knapptryckning.

 

Vad har vi att se fram emot gällande batteri-sortimentet under 2016?
– Vi har tre nya stångsågar som slår allt på marknaden, både gällande kapprestanda och kedjehastighet. Sedan har vi tagit ett viktigt steg för att förenkla laddningen i fält, det vill säga till alla ni som inte har tillgång till 230 V i väggen. Denna fungerar som en mobil-laddare du pluggar in i bilen och sedan kan du ladda dina verktyg när du kör mellan jobben. Det ger en frihet, du behöver inte tänka på att ladda varje natt för att vara förbered, riskera att batterierna tar slut. Laddaren fungerar helt enkelt som en ersättare till bensindunken. Användarna är alla, men förmodligen kommer denna framför allt att vända sig till de användare som ofta befinner sig på flera olika uppdrag under en dag. En ytterligare ny produkt är en 12V till 230V-omvandlare som möjliggör snabbladdning av våra batterier i fält från ett standard 12V blybatteri. Detta är ännu en produkt som gör arbetsdagen enklare.

 

Detta är produkter som möjligen i första hand vänder sig till proffs. Hur ser det ut för hemma-användaren – vad finns det för nytt, spännande inom det området?
– Då skulle jag vilja lyfta fram Husqvarnas nya batteri¬drivna gräsklippare LC 141Li som på en enda laddning kan klippa cirka 450 kvadratmeter. I denna sitter samma batteri som vi har i exempelvis våra häcksaxar och trimmers, det är en del i hela systemet, och du använder alltså samma batteri till alla produkter.

 

Med detta du har sagt ser det tveklöst ut som att batteriprodukternas plats på arenan är fullständigt självklar!
– Ja, här finns det inga tveksamheter kring. Med alla dessa fördelar, där enkelhet med att bara ladda och köra istället för lära sig använda en bensinprodukt, som för många kan vara ganska svårt, det ger mer fokus och tid till jobbet som skall utföras!