Historia

Pelles Service AB är ett familjeföretag i andra generationen med över 45 år inom skog- och trädgårdsbranschen. Företaget startades av Pelle Lundstedt 1978. Tillsammans med sin fru Gunilla drev de företaget fram till 2020.

Deras son Roffe tog över som VD och styrelseordförande samma år. Idag äger Roffe tillsammans med sin fru Lisette Pelles Service AB. Roffe har arbetat i företaget sedan 2001 och Lisette, som är utbildad ekonom, har arbetat med det administrativa i 10 år.

Hur och varför startades Pelles Service? Läs historien här nedan.

Pelle Lundstedt skulle egentligen bli flygmekaniker och kom en god bit väg på den banan. Flyget och att bli tredjepilot och färdmekaniker lockade men under lumpen som flygmekaniker kom erbjudandet. Ville han ta över sportaffärens verkstad i Hallstavik? Pelle nappade och samma dag han fyllde 19 år, tre dagar efter han muckat, startade han eget. Startfältet låg öppet och året var 1978.

Jag skulle egentligen inte alls bli företagare. Jag hade ju pluggat för att bli flygplansmekaniker och gjorde lumpen i Nyköping som sådan och sökte till SAS för att ta mekanikercertifikat, men det var väldigt många sökanden. Jag låg på gränsen men kom inte in i första omgången. Som tonåring hade han skruvat och mekat i pappas garage, lagat trasiga prylar åt kompisar och tillbringat rasterna i sportaffärens verkstad som låg nära skolan. Motorintresset var stort och Pelle körde också speedway ett tag. Medan jag låg i lumpen blev jag tillfrågad av Arthur Nyberg och Alve Petersson, som drivit sportaffären i Hallstavik i 40 år, om jag ville ta över verkstaden i egen regi när sportaffären skulle säljas.

Tog över verkstaden

-Jag hade inte långt kvar i lumpen då och kom inte in på SAS och ville inte stanna i det militära så jag beslutade att ta över verkstaden i ett år. Om det inte passade mig kunde jag söka till SAS nästa år, tänkte jag då, berättar Pelle. Han muckade den 9 juni 1978 och tre dagar senare, på sin födelsedag startade han företaget Pelles Service i sportaffärens verkstad som låg på Carl Wahrens väg. -Jag visste ingenting om företag men studierna och lumpen hade jag bakom mig, allt det där var avklarat, så på så sätt var det lätt. Jag minns att jag gick ner till banken och lånade 25000:- och tyckte det var fruktansvärt mycket pengar.

Firman expanderar

Efter någon månad i verkstaden började han sälja grejer också. Först och främst tog han in motorsågar, motorcyklar och gräsklippare, ett urval som främst styrdes av att han inte fick konkurrera med sportaffärens sortiment. Men det blev för trångt i verkstaden på Carl Wahrens väg så efter 2 år flyttade jag firman till en verkstadslokal intill mitt föräldrahem i Häverödal. Där började firman expandera och jag anställde en två killar. -Då började jag känna att det tog fart, att firman bar sig och växte. Flyget hade jag kopplat ifrån vid det här laget.

Byggbeslut

Tre år senare var det dags för nästa flytt för Pelles Service som återigen växt ur sina lokaler. 1983 flyttade firman till Gottstavägen mittemot brandstationen i Hallstavik. -Affärslokalen var bättre där och det gick att visa upp varorna på ett bättre sätt. Men lagermässigt blev det trångt med tiden där också. Vi hade lager på sex olika ställen men vid den här tiden, i slutet av 1980-talet, fanns inga lediga affärslokaler så jag bestämde mig för att bygga på Skärsta industriområde. Pelle köpte tomten av kommunen, stod som byggherre själv och anlitade elektriker, rörmokare och schaktfirma från orten. -Det blev dryga dagar, först jobbade jag med firman på gamla stället och sedan fortsatte vi på bygget på kvällar och nätter. Så det där med sova blev det inte mycket av. -Så där höll vi på i fyra månader. Pappa var snickare på halvtid då, så han hjälpte mig mycket, liksom andra vänner och bekanta som ställde upp på fritiden. På våren 1991 stod den 500 kvadratmeter stora byggnaden färdig och firman hade då fyra anställda, att jämföra med starten då Pelle var ensam i ett verkstads skrymsle på 20 kvadrat.